miercuri, 24 noiembrie 2010

Ciupercile in Medicina Populara Traditionala Chineza

Ciuperci medicinale din medicina populară tradițională chineză          după S.G. Jong și Q.Y. Yang
Soiuri de ciuperci
Părți utilizate
Indicații terapeutice
latină
română
Agaricus arvensis
Ciupercă de câmp
Fruct
Stimulează digestia, vindecă hipertensiunea arterială
Agaricus bisporus
Ciupercă criofilă
fruct
Stimulează digestia, vindecă hipertensiunea arterială
Agaricus campestris
Ciupercă de câmp
fruct
Stimulează digestia, vindecă hipertensiunea arterială
Amanita inaurata

Fruct
Stimulează digestia, vindecă hipertensiunea arterială
Amanitopsis volvata
Poziție în clasificarea Pluteaceae
Fruct
Otrăvitoare, vindecă eczemele.
Amauroderma longipes
Familia ganodermataceae
Fruct
Întărește sănătatea, întărește rațiunea
Amauroderma rude
Familia ganodermataceae
Fruct
Întărește sănătatea, întărește rațiunea
Amauroderma rugosum
Familia ganodermataceae
Fruct
Întărește sănătatea, întărește rațiunea
Armillareilla mellea
Ciuperca de miere, hallimasch, Chiodini
Fruct/ Myk.
Vindecă amețeala, epilepsia.
Armillariella tabescens

Fruct/ myk
Stimulativ, stimulează secreția bilei
Auricularia auricula

Fruct
Întărește sănătatea, stimulează circuitul sangvin
Auricularia delicata

Fruct
Întărește sănătatea, stimulează circuitul sangvin
Auricularia mesenterica

Fruct
Întărește sănătatea, stimulează circuitul sangvin
Auricularia polytricha

Fruct
Întărește sănătatea, stimulează circuitul sangvin
Bjerkandera frumosa

Fruct
Împotriva cancerului uterin
Boletinus cavipes

Fruct
Relazează musculatura și articulațiile
Boletus edulis

frutc
Relaxează mușchii și articulațiile
Bovistella sinensis

Fruct
Vindecă umflăturile, oprește sângerările
Calvatia candida

Fruct
Vindecă umflăturile, oprește sângerările
Calvatia craniiformis

Fruct
Vindecă umflăturile, oprește sângerările
Calvatia gigantea

Fruct
Vindecă umflăturile, oprește sângerările
Calvatia lilacina

Fruct
Vindecă umflăturile, oprește sângerările
Chantarellus cibarius
Bureţi galbeni
Fruct
Îmbunătățește acuitatea vizuală, bun pentru plămâni
Collybia albuminosa

Fruct
Întărește stomacul, vindecă hemoroizii
Coprinus atramentarius

Fruct
Stimulează digestia, îndepărtează mucusul.
Coprinus comatus
Burete ciuciulete
Fruct
Stimulează digestia, vindecă hemoroizii
Coprinus sterquilinus

Fruct
Stimulează digestia, îndepărtează mucusul
Coriolus versicolor

Fruct
Vindecă bolile cronice
Cryptoporus volvatus

Fruct
Vindecă bolile cronice
Dictyopora duplicata

Fruct
Scade colesterolul
Dictyopora indusiata

Fruct
Scade colesterolul
Fomes officinalis

Fruct
Bun pentru plămâni, întărește stomacul.
Fomitopsis pinicola

Fruct
Bun pentru plămâni, întărește stomacul.
Fomitopsis rosea

Fruct
Bun pentru plămâni, întărește stomacul.
Ganoderma applanatum

Fruct/ sp.
Împotriva cancerului esofagian
Ganoderma capense

Fruct
Efect regenerativ
Ganoderma japonicum

Fruct
Efect regenerativ
Ganoderma lucidum

Fruct/ sp.
Efect regenerativ, curativ pentruneurastenie
Ganoderma neojaponicum

Fruct/sp.
Efect regenerativ.
Ganoderma tsugae

Fruct/ sp.
Efect regenerativ
Geastrum triplex

Fruct
Curativ pentru umflături, hemostatic
Gomphidius viscidus

Fruct
Împotriva dermatitei nervoase.
Grifola frondosa

Fruct
Întărește și crește rezistența la boli
Grifola umbellate

Skrl./ Fruct
Înlătură ureea.
Hericium-caput-medusae

Fruct
Curativ pentru inimă, rinichii, ficatul, plămânii și splina.
Hericium erinaceus

Fruct
Curativ pentru inima, rinichii, ficatul, plămânii și splina.
Incybe fastigiata

Fruct
Vindecă eczeme
Irpex lacteus

Fruct
Vindecă inflamații cronice ale rinichilor.
Lactarius insulsus

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile.
Lactarius picinus

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile.
Lactarius piperatus
Iuţari
Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile.
Lactarius vellereus

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile.
Lasiosphaera fenzlii

fruct
Oprește sângerările, vindecă umflăturile, liniștește tusea.
Lentinula edodes

Fruct
Întăritor și crește rezistența la boli.
Lenzites betulina

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Leucopaxillus giganteus

Fruct
Împotriva tuberculozei
Lycoperdon gemmatum

Fruct
Mijloc de oprire a sângerărilor, vindecă umflăturile
Lycoperdon perlatum

Fruct
Mijloc de oprire a sângerărilor, vindecă umflăturile
Lycoperdon pusillum

Fruct
Mijloc de oprire a sângerărilor, vindecă umflăturile
Lycoperdon pyriforme

Fruct
Mijloc de oprire a sângerărilor, vindecă umflăturile
Lysurus mokusin

Fruct
Ca și contra-otravă, vindecă umflăturile
Macrohyporia cocos

Myk./ fruct
Îndepărtează ureea, întărește splina.
Marasmius androsaceus

Fruct
Vindecă rupturile și leziunile, precum și reumatismul lepros.
Marasmius creades

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Morchella angusticeps

Fruct
Bună pentru stomac și intestin, vindecă tulburările digestive
Morchella conica

Fruct
Bună pentru stomac și intestin, vindecă tulburările digestive
Morchella crassipes

Fruct
Bună pentru stomac și intestin, vindecă tulburările digestive
Morchella deliciosa

Fruct
Bună pentru stomac și intestin, vindecă tulburările digestive
Morchella esculenta

Fruct
Bună pentru stomac și intestin, vindecă tulburările digestive
Panellus stypticus

Fruct
Are efect astringent
Panus conchatus

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Paxillus involutus

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Phallus impudicus

Fruct
Vindecă reumatismul
Phallus rubicundus

Fruct
Vindecă umflăturile
Phallus igniarius

Fruct
Vindecă inima, rinichii, ficatul, plămânii și splina.
Phellinus linteus

Fruct
Vindecă inima, rinichii, ficatul, plămânii și splina.
Piptoporus betulinus

Fruct
Întărește și crește rezistența la boli
Pisolithus tinctorius

Fruct
Oprește sângerările
Pleurotus citrinopileatus

Fruct
Întărește sănătatea
Pleurotus ostreatus
Buretele vânăt
Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Pleurotus ulmarus

Fruct
Stimulează circulația sangvină
Pleurotus elegans

Fruct
Stimulează circulația sangvină
Polyporus mylittae

Skrl.
Înlătură paraziții din tractul stomac - intestin
Pulveroboletus ravenelii

Fruct
Relaxează mușchii, stimulează circulația sangvină.
Propolyporus fomentarius

Fruct
Stimulează digestia
Russula alutacea

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Russula densifolia

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Russula foentens

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Russula integra

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Russula nigricans

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Schizophyllum commune

Fruct
Relaxează mușchii și articulațiile
Scleroderma bovista

Fruct
Vindecă bolile ginecologice
Suillus elegans

Fruct
Vindecă amețeala
Suillus granulatus

Fruct
Relaxează musculatura și articulațiile
Suillus luteus

Fruct
Vindecă bolile articulațiilor mari
Terfezia leonis

Fruct
Vindecă bolile articulațiilor mari
Trametes cinnabarina

Fruct
Carcinostatic
Tremella foliacea

fruct
Vindecă bolile ginecologice
Tremella fuciformis

Fruct
Întărește și crește rezistența la boli
Tremella mesenterica

fruct
Întărește și crește rezistența la boli
Tricholoma gambosum

Fruct
Vindecă tractul stomac - intestin
Trochloma mongolicum

Fruct
Vindecă tractul stomac - intestin
Tulostima jourdanii

Fruct
Vindecă umflăturile și oprește sângerările
Tulostoma laceratum

fruct
Vindecă umflăturile, oprește sângerările
Tyromyces sulphureus

Fruct
Întărește și crește rezistența la boli.

Myk = mico-riză
Myzl = miceliu
Sp = spori
Sklr. = sclerotiu


Dar, ca mai înainte, cercetarea și cunoașterea ciupercilor medicinale în China și Japonia este pe loc de frunte, cu o multitudine copleșitoare de lucrări și rezultate ale cercetărilor medicale/ științifice.
În acest document informațional pot să mă limitez numai la principalele 14 ciuperci medicinale, care se folosesc în micoterapie cu succes la mai mult de 62 boli, enumerarea bolilor și respectivei ciuperci medicinale și utilizarea ei la combaterea și vindecarea bolilor neputând să fie complete. Posibilitățile de folosire a ciupercilor medicinale se extind în mod curent cu rezultatele cercetării medicale moderne și se confirmă știința curativă antică și se completează chiar și prin noi posibilități de utilizare.
S-a atras atenția, deja de mai multe ori, asupra faptului că anumite ciuperci se folosesc în știința populară și naturopatia chinezească (TCM) deja de secole, cu eficiență în atenuarea și vindecarea foarte multor boli și dureri. Prin cercetarea modernă s-a și dovedit că ciupercile medicinale stimulează, întăresc și reglează sistemul imunitar. Un sistem imunitar puternic și funcțional este cheia sănătății noastre.
Tocmai astăzi, oamenii afectați de stres sunt supuşi zilnic, de mai multe ori, unor solicitări puternice datorate otrăvurilor din mediu, radiațiilor UV, ozonului, dioxinei și multor altor otrăvuri ale mediului. Sistemul nostru imunitar trebuie să reziste în mod curent atacului bacteriilor, virușilor, ciupercilor microscopice și corpul trebuie să anihileze chiar radicalii liberi de oxigen. Numai atunci când apărarea noastră e în funcțiune rămânem sănătoși.
Sistemul nostru imunitar este situat parțial și în intestin. Ciupercile întăresc fauna intestinală și păstrează echilibrul natural al microorganismelor, dezintoxică și stimulează digestia. Prin stimularea și reglarea sistemului imunitar, ciupercile medicinale se pot folosi în mod universal, ele având efect curativ la o multitudine incredibilă de boli.
S-a mai dovedit că diferite ciuperci medicinale stimulează nu numai direct, ci și indirect, prin substanțele indispensabile secundare, producția de limfocite T, celule NK (limfocite naturale), macrofagen (fagocite), interferon și interleukină.


Ciupercile sunt adevărate bombe de vitamine

Deoarece corpul uman nu poate fabrica majoritatea vitaminelor, noi trebuie să-l aprovizionăm cu vitamine prin alimentație. Atât vitaminele esențiale, solubile în grăsimi, cum sunt Retinol = vitamina A, Calciferol = vitamina D, tocoferol = vitamina E, cât și vitamina solubilă în apă, tiamina (B1), riboflavina (grupa B2), niacina (grupa B2), piridoxin (B6), cianocobalmin (B12), acid folic, acid pentotenic, biotină (H), vitamina K și acidul ascorbic (vitamina C) trebuie adăugate prin alimentație.

Ciupercile pot avea o contribuție esențială la acoperirea necesarului de vitamine de către om. În ciuperci se regăseşte în special grupul B, în cantitate suficientă. Vitamina B este foarte importantă pentru un sistem nervos sănătos, pentru piele și păr frumos și este indispensabilă la formarea sângelui și divizarea celulelor. Ciupercile se evidenţiază chiar și prin conținutul de ergosterin, treapta preliminară a vitaminei D (calciferol). Această vitamină nu apare practic în fructe și legume. Vitamina D stimuleaxă formarea oaselor și cartilajelor, acționează antirahitic și se formează în corp din prestadiile sale.
Dacă se iau în considerare ciupercile alimentare, din punctul de vedere al furnizorilor de energie, se evidențiază imediat faptul că ele constituie o alimentație actuală și corespund integral necesităților oamenilor cărora le lipsește mișcarea, care sunt activi mental.
Ciupercile nu conțin mai mult de 20 – 40 kilo-calorii în 100 grame, motiv pentru care sunt potrivite chiar și pentru o dietă de reducere a greutății. Dar ciupercile sunt excepționale ca și alimentație dietetică la tulburări ale metabolismului, cum ar fi de ex. guta, care sunt încadrate în clasa de alimente cu conținut redus de purine. Deși acoperirea necesarului de proteină are loc și în prezent din produse pe bază de carne, în viitor s-ar putea să câștige din importanță și proteinele vegetale și  cele din ciuperci. S-ar recomanda o valorificare mai bună a proteinelor vegetale în alimentație. Dacă se combină ciupercile alimentare în alimente, proteina alimentului vegetal este mai valoroasă. Existența acizilor de amoniu esențiali este deosebit de importantă, deoarece corpul uman nu le poate produce. Dacă se consumă ciuperci alimentare cu legume, apare un efect de amestec. Acizii de amoniu care lipsesc în proteina vegetală pot fi completaţi prin mâncarea simultană a amioacizilor din ciuperci și invers. Printr-o combinare orientată a ciupercilor și produselor vegetale în alimentație se poate întâmpla ca proteina ingerată să fie mai bine folosită ca în cazul ingerării numai de legume și ciuperci.
Chiar și digestia și repartiția proteinei din ciuperci diferă de la un fel la altul și depinde de care din părțile fructului sunt ingerate. În capul ciupercii se află principal substanțe aromatice, valori nutritive și chiar și coloranți naturali.
În funcție de felul ciupercii, conținutul de proteină și de carbonat diferă și se află în interacțiune unele cu altele. Cu cât conținutul de proteine e mai mare, cu atât mai mic este conținutul lor de carbonat și invers.
Există multe legături organice, care sunt clasificate sub denumirea comună de carbohidrați. Plantele formează la fotosinteză, cu ajutorul energiei solare, din bioxidul atmosferic, material organic. Produsul final al acestui proces este glucoza. Prin alte procese chimice se formează legături complicate de hidrocarbonaţi. Multe din ele sunt și pentru oameni furnizori importanțj de energie.

Ciupercile nu au, spre deosebire de plante, clorofilă, motiv pentru care nu sunt în stare să formeze din legăturile anorganice molecule de zahăr prin fotosinteză. Producția de carbohidrat ia un cu totul alt drum la ciuperci.
Ciupercile depind ca noi oamenii și chiar ca și animalele, de alimentația organică.

Din acest motiv nu este de mirare că în corpul ciupercilor se formează parțial alte hidrocarburi decât cele în cazul plantelor. La ciuperci, caracteristică este lipsa amidonului. În schimb, ele conțin manitol, un fel de zahăr care are numai jumătate din forța de îndulcire a zahărului de trestie. Manitolul se folosește din aceste motive ca locțiitor al zahărului la diabetici. În ciuperci există numai cantități reduse de glucoză, cca. ½ procente în substanță uscată. Deoarece manitolul este preluat mult mai încet de corp, nu se produc vârfuri semnificative în curba de zahăr din sânge. Diabeticii pot să mănânce din acest motiv 200 g ciuperci zilnic, fără a le lua în calcul la dietă. O importanță deosebită o au substanțele de balast din ciuperci, care sunt foarte importante la prevenirea bolilor.

Spre deosebire de plante, care produc pereții celulelor primar, din celuloză și lignin, majoritatea ciupercilor constau din hemiceluloză, chitină și chiar β-glucan.

Chitina este un element constructiv din lumea animalelor și este partea componentă principală a învelișului corporal al paianjenilor, racilor și insectelor. Aceste substanțe de balast sunt substanțe foarte moleculare, care nu sunt digerate și absorbite de organismul uman.

β -glucan, chitina și heteropolizaharidele (pectina, hemiceluloza, poliuronida) sunt incluse în ciuperci între 10-50%, raportat la masa uscată (corespunde la 2-6 g în 100 g ciuperci proaspete).

Anumite substanțe de balast, ca β-glucan au efecte antitumoriale. Ele se pare că au proprietatea de a absorbi substanțe periculoase, ca de ex. substanțele care produc cancerul. Astfel, aceste substanțe de balast împiedică preluarea acestor substanțe periculoase în tractul digestiv. Prin susținerea secreției, prin substanțele de balast, se diminuează și durata de staționare a excrementelor în intestin. Aceasta este, de asemena, important, deoarece astfel, substanțele otrăvitoare sunt eliminate rapid din corp.

Ciupercile alimentează corpul nostru cu minerale importante și cu microelemente.
Datorită raportului favorabil potasiu – sodiu, ciupercile sunt foarte potrivite chiar și pentru o dietă strictă, cu puțin sodiu, ca de ex. în cazul hipertensiunii arteriale. Sodiul are o funcție multiplă în corp, dar ar trebui evitată o acumulare excesivă, peste doza zilnică recomandată la adulți, de 2-3 grame. Cu 100 g ciuperci (de ex. champignon), nu se livreză mai mult de 10 miligrame de sodiu. Aceasta corespunde numai la 0,5% din cantitățile zilnice maxim admise.

Ciupercile aparțin alimentelor bogate în potasiu. Ele conțin, de ex., cu până la 25% mai mult potasiu decât peștele și carnea. Din acest motiv, ele se pot folosi ca donator de potasiu în cazul bolilor de stomac – intestin.
Conținutul de magneziu al ciupercilor este de asemena, considerabil și constituie pe lângă potasiu și fosfor printre principalele substanțe minerale din ciuperci.
Pe lângă potasiu, fosforul este substanța minerală importantă din punct de vedere cantitativ, cu un conținut de 64 – 150 mg/ 100 g ciuperci proaspete. În schimb, conținutul de potasiu, de 40 mg/ 100 g ciuperci proaspete, este redus.
Funcțiile speciale cunoscute până acum, pe care le îndeplinesc substanțele minerale și microelementele în organismul uman, sunt date în tabel, unde sunt trecute și dozele zilnice recomandate.

Minerale/ microelemente
Funcție
Necesar zilnic
Potasiu
Păstrarea potențialului electric al celulelor, funcției inimii și mușchilor
2 – 5 g
Sodiu
Reglarea gospodăriei apelor
1 – 3 g
Calciu
Formarea oaselor și dinților, iritarea nervilor, concentrației mușchilor, curgerii sângelui
 0,7 – 0,8 g
Fier
Transportul de oxigen și bioxid de carbon în sânge (atom central de hemoglobină)
10 – 15 mg
Magneziu
Funcționarea mușchilor, enzimelor de metabolism, nervilor, oaselor și dinților sănătoși
0,3 – 0,45 g
Fosfor
Transformarea și înmagazinarea de energie în celule, funcționarea mușchilor, funcționarea enzimelor proprii, absorbția substanțelor nutritive în intestin, oase sănătoase
0,8 – 1,2 g
Mangan
Comanda creșterii, funcționarea multor enzime, nervilor și mușchilor, oase tari, sănătoase
2,5 mg
Zinc
Funcționarea multor enzime, eliberarea de insulină și vitamina A, reproducere, vindecarea rănilor
15 – 25 mg
Cupru
Formarea de globule roșii, enzime, creșterea oaselor
0,05 – 0,2 mg
Seleniu
Factor de protecție a celulelor, antioxidanți, protecție contra cancerului
0,005 – 0,0075 mg
Molibden
Protecție contra cariilor, metabolismul fierului, funcția sexuală masculină
0,15 – 0,5 mg

Pe lângă microelementele menționate mai sus, ciupercile mai conțin și crom (Cr), bor (B) și germaniu organic (Ge). În anumite ciuperci s-a dovedit că s-a acumulat germaniu și aceste ciuperci dețin o activitate farmacologică. Germaniul poate fi util, dar și otrăvitor pentru oameni. S-a dovedit că o combinație chimică de germaniu (Ge 123) din ciuperci poate fi foarte pozitivă și poate avea un efect evident antitumorial. Odată cu posibilitatea crescătoare de stabilire analitică a microelementelor, care a devenit posibilă abia în ultimii ani, prin alte cercetări, sigur se va mai putea stabili modul de preluare a microelementelor prin substrat, de ciupercile de cultură.

Bilanțul excepțional al substanțelor nutritive din ciuperci nu este atins de nici o legumă sau fructe. Ciupercile predomină evident legumele și fructele, chiar și în cazul substanțelor nutritive esențiale (importante pentru viață).
Ciupercile nu sunt numai un aliment delicat pentru gurmanzi, o delicatesă aromată, o mirodenie deosebit de aromată cu miros și gust îmbietor, ci regatul ciupercilor ne oferă și ciuperci medicinale, care pe lângă savoarea culinară ne protejează sau vindecă de boli. Ciupercile medicinale ne dau forță, vitalitate, tinerețe și potență pentru o viață sănătoasă, lungă.
Ciupercile medicinale acționează multiplu chiar și ca adaptogen. Un adaptogen crește la om forța de rezistență împotriva unei multitudini de solicitări la stres, biologice, ecologice, psihologice și chimice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu